SCHIMBAREA prin implementarea unui sistem ERP in organizatie

Conform statisticilor, mai mult de jumatate din implementarile de ERP, nu se termina la timp, nu au costurile preconizate si nici nu genereaza beneficiile asteptate.

 De fapt totul se reduce la un singur lucru: asteptarile pe care clientul le are si modul in care aceste asteptari sunt definite, asimilate si gestionate de intreaga organizatie, sau macar la nivelul managementului.

O parte a asteptarilor realiste este reprezentata si de definirea implementarii ca un efort al companiei de a adopta noul soft, de a se adapta la noul mod de lucru.

Din experienta noastra cele mai importante doua lucruri trecute cu vederea la implementarea unei solutii, care genereaza intarzieri si costuri suplimentare, sunt cele legate de schimbarea organizationala atat din perspective proceselor si a procedurilor de lucru cat si din perspectiva oamenilor implicati.

Schimbarea organizationala cauzata de implementarea de ERP este unul dintre principalele motive ale esecului unei implementari. Nu exista doua companii la fel si nici doua departamente la fel. O implementare de ERP este un mix de oameni, procese si software. Procesele de business si definirea fluxurilor de lucru reprezinta un factor de schimbare esential pe care angajatii si managementul trebuie sa-l inteleaga si sa-l adopte. Un ERP nu reprezinta un sistem cu tranzactii aleatorii. In mod normal, furnizorul de software va furniza o solutie tehnica pe care clientul trebuie sa o adapteze si sa o integreze in contextul business-ului propriu si sa se asigure ca intreaga lui echipa foloseste sistemul la capacitatea lui maxima.

SCHIMBAREA prin Executive Coaching pentru managerii implicati in implementarea unui sistem ERP in organizatie

Coachingul pentru manageri este o relatie de sprijinire a companiei, la nivelul functiilor cu autoritate si responsabilitate manageriala, de catre un Executive Coach cu experienta, care foloseste o diversitate de tehnici si metode comportamentale pentru a-i ajuta pe manageri sa defineasca corect si sa atinga setul de obiective generate de schimbarea prin implementarea sistemului ERP: definirea modului de lucru, motivarea echipei din subordine, crestere a performantelor personale si ale echipei si drept urmare, sa imbunatateasca eficienta organizatiei sale si rezultatele procesului de schimbare organizationala.

Coachingul pentru manageri sau Executive Coaching are rolul de a concepe si facilita schimbarea si de a imbunatati performanta  managerului.

Beneficiile procesului de Executive Coaching:

  • cunoasterea si intelegerea propriilor calitati si limitari si a organizatiei ca intreg, proces prin care managerul devine mai flexibil si mai adaptabil
  • depasirea barierelor din fata schimbarii si clarificarea nevoilor, a valorilor, a viziunii si obiectivelor
  • recunoasterea si gestionarea mai eficienta a stresului
  • dobandirea de aptitudini de comunicare avansate, de leadership, de prezentare, de planificare, si de delegare
  • cresterea capacitatii de a conduce, de a reproiecta, restructura si de a gandi strategic
  • solutionarea eficienta a conflictele profesionale
  • dezvoltarea de aptitudini avansate de comunicare prin: maximizarea interactiunilor verbale si non verbale, ascultarea activa, furnizarea feed-backului intr-un mod constructiv si intelegerea, anticiparea si adaptarea tiparelor de comunicare
  • cautarea si gasirea de strategii mai bune de invatare
  • optimizarea modului de fixare a obiectivelor, de stabilirea a prioritatilor lor si de management al timpului
  • imbunatatirea aptitudinile de delegare
  • cresterea capacitatii de a conduce echipa sau departamentul prin planificare strategica, negociere, rezolvarea problemelor
  • atingerea obiectivelor